24|04 Bezoekerscentrum Saeftinghe

EEN ONTHAAL VOOR HET VERDRONKEN LAND VAN SAEFTINGHE

Het verdronken land van Saeftinghe wordt jaarlijkt door 15’000 wandelaars bezocht. Het huidige bezoekerscentrum is gedateerd, en biedt buiten op de parkeerplaats gebrekkige ruimtes voor het omkleden vóór, en het afspoelen na de wandeltocht door het buitendijkse slik.

Doel van het ontwerp is de beleving van de wandeling, het klaarmaken voor en het terugkomen van de tocht door het verdronken land, zoveel mogelijk los te koppelen van het geasfalteerde parkeerterrein. Tegelijk moet de ingang van het bezoekerscentrum zelf uitnodigender worden.

Specificaties

Plaats
Saeftinghe
Opdrachtgever
Het Zeeuwse Landschap
Jaar
Realisatie 2025-2026
Programma
Bezoekerscentrum
Status
Ontwerp

LUCHTBEELD

In kleur: het bezoekerscentrum met parkeerterrein en het (buitendijkse) verdronken land van Saeftinghe

FOTO

bestaande situatie

FOTO

bestaande situatie

SCHETSIMPRESSE

Nieuw volume voor het bezoekerscentrum en brug over de sloot

ONTWERPSTRATEGIE

De buitenfuncties worden gebundeld in een nieuw volume dat vóór de bestaande bouw gezet wordt. Zo ontstaat er een afscheiding naar het parkeerterrein en een straat tussen het nieuwe en het bestaande volume.

Deze straat is het nieuwe adres voor het bezoekerscentrum: een plek die uitnodigd en die doorblik biedt naar de tentoonstelling binnen en de dijk waarachter het verdronken land zich bevindt. Ter plaatse van de nieuwe ingang naar het bezoekerscentrum is een opening in het volume. De opening wordt gemarkeert door het hoge scherm dat tevens ruimte bied voor informatie over het centrum.

SCHETSIMPRESSIE

Vooraanzicht van het nieuwe volume met v.l.n.r.: kleedkamer, spoelplaats, kleedkamer, entree, hoog element, openbare toiletten.

SCHETSIMPRESSIE

Blik terug vanaf de nieuwe brug naar de straat

SCHETSIMPRESSIE

Buitenkleedkamer met bovenlicht

MATERIALISATIE

Eind 2024, beging 2025 werkt T+G aan de uitwerking van het schetsontwerp tot definitief ontwerp. Uitgangspunten richting de uitvoering zijn:

Het nieuwe volume wordt op poeren gefundeerd. De draagconstructie is uit gerecycled hardhout. De houten bekleding is uit lokaal populierenhout. Het populieren wordt gedroogd, tot planken gezaagd en vervolgens thermisch verduurzaamd waardoor het ook buiten toegepast kan worden.

Het bestaande gebouw wordt zoveel mogelijk intact gelaten. Alleen de entree situatie krijgt een update. Er wordt bewust gekozen om het bestaande dak, uit betonnen pannen, volledig te laten liggen. Zo worden niet alleen kosten bespaard, maar ook milieubelasting door onnodig materiaalgebruik tegengegaan.